ΜΕ ΑΓΑΠΗ ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΑΣ !


Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

<<ΙΚΕΤΕΣ>> 
ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑ 
ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ 
ΛΕΝΑΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 

Ικέτες

Τ παράθυρον τριξε. Κρακ.  Απ΄ το αναπαλαιωμένο μέγαρο της οδού Σατωβριάνδου. Με τη βοήθεια του ιταλού αρχιτέκτονα  Marco Barillio, το όνειρο ζωής της, ένα δικό της θέατρο, έλαβε σάρκα και οστά. Το τριόροφο νεοκλασικό   μετατράπηκε σε arty πολυχώρο. Υπόγειο win bar, ισόγειο gallery, πρώτος όροφος πιάνο μπαρ, δεύτερος  θεατρική σκηνή.   Απ’ εκεί τον παρακολουθούσε. Πλατσούριζε  ξυπόλυτος στα λασπόνερα επί ώρες, σημαδεύοντας ξανά και ξανά με ένα άδειο κουτί μπύρας, το σύνθημα στον τοίχο του μπουρδέλου: «Έξω οι ξένοι».  Ο δρόμος είχε σκαφτεί για το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Φθινόπωρον τς χρονις κείνης. Με τη βροχή, δημιουργήθηκε λίμνη. Τα παπούτσια του στο πλατύσκαλο της διπλανής επιβλητικής επταόροφης  πολυκατοικίας. Σαν να ήταν μέσα, στο σπίτι του, με την μάνα, τον πατέρα, τα αδέλφια του, να προσεύχονται, να τραγουδάνε και να τρώνε στο τραπέζι με όλα τα καλά του Θεού, πίτες,  φαλάφελ, χούμους, ταμπουλέ, κνάφι. Ποος τον; Πόθεν τον; τον Αφγανός, Πακιστανός, Σύρος; Ή μήπως Λιβανέζος; νω τν ννέα ἐτῶνλικίας,  τον έκανε.  Φορούσε ένα πουκάμισο  που ο γιακάς του, πιτσιλισμένος απ’ τα βρώμικα νερά, έβγαινε μέσα από μία  ριγέ ναυτική ξεχειλωμένη  μπλούζα.  Τα αδύναμα μακριά χέρια του, ίσα που φαίνονταν απ’ τις ξεχειλωμένες μανίκες. Το  τζιν με το ένα μπατζάκι σηκωμένο ως το γόνατο, άφηνε να φανούν οι μακριές σκελετωμένες του γάμπες. Κατσαρομάλλης, μελαμψός, με προδιαγραφές ενήλικα κρεμανταλά.
***
Πρώτο, δεύτερο, τρίτο κουδούνι. Η παράσταση αρχίζει. Εννέα νεαρές ηθοποιοί, υποδύονται τις αιτούμενες άσυλο, «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Γκαπ γκουπ, οι τελευταίοι θαμώνες ανεβαίνουν βιαστικοί την ξύλινη στριφογυριστή σκάλα. Πριν ανέβει για την παράσταση, από το χαμηλό παράθυρο που έβλεπε στον δρόμο, η γυναίκα, έκυψε να τον ιδή.  Είχε κάπου να μείνει; Δωμάτιο; Καταυλισμό; Κέντρο φιλοξενίας; Σκηνή; Παγκάκι; Χαρτόκουτο; Πού διενυκτέρευεν;
***
Τὸ παιδίον ἐμβκεν ες τ Καφενεον τν Μουσικν.  Τ Καφενεον ντικρ το Θεάτρου.  Θέατρον και Καφενείον όπισθεν του Εθνικού Θεάτρου. Στο καφενείο μπαινόβγαιναν παλαιοί μουσικοί, συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη. Αγαπούσαν τη ζωή. Κουτσόπιναν, έπαιζαν, και ενθυμούνταν τα παλιά. πως η Σωτήρω έπαιζε στο πίσω καμαράκι μπαρμπούτι, πως εδώ ηχογραφήθηκαν «Τα παιδιά του Πειραιά» και τα «Λεμονάδικα». Κάπου - κάπου παρουσιαζόταν και καμιά αρπαχτή. Κυρίως για τον ακορντεονίστα. Γάμος ή βαφτίσια. Με τη χαρτούρα κερνούσε τους παλιούς του συναδέλφους. Τι να τα ‘κανε; Μπεκιάρης άνθρωπος ήτανε.  Ο μικρός πρόσφυγας, άκουσε το ακορντεόν. Άσμα γλυκύ, μελιχρόν, αβρόν, μεθυστικόν.  Τρύπωσε μέσα διστακτικά. Τον φίλεψαν σουτζουκάκια και λεμονάδα. Όταν ήπιε κι΄ έφαγε, το πρόσωπό του γαλήνεψε. Τους εξήγησε σε άψογα αγγλικά ότι ήταν από το Αφγανιστάν. Είχε χάσει όλους τους δικούς του.  Και τώραστεγος, νέστιος, φερέοικος. Ἱκέτης.
***
Η γυναίκα τράβηξε για την παράσταση. Επί δέκα θεατρικές σαιζόν, δεν είχε χάσει ούτε μία. Τώρα όμως, κοντοστάθηκε. Έκανε στροφή και βγήκε έξω, στον δρόμο.  σεβαστ πιτροπ εχεν νοματίσει τὸν δρομίσκον, δηλαδ εχε γράψει ππινακίδος τι εναι δς Σατωβριάνδου.   διος  Σατωβριάνδρος ο ελληνολάτρης,  νίσως τ πνεμά του περιεφοίτα κε, κα δύνατο ν δ τ μοιρο προσφυγόπουλοδιωγμένο, ξωρισμένο, νέστιο, ριγοντα, ρποντα, ναμσον Θεάτρου και Καφενείου, θ τ σπλαγχνίζετο. Όπως εσπλαχνίσθη τον σκλαβωμένο όχλο τον καιρό της δουλείας. Επί τέσσερις ημέρες έμεινε  στην Ακρόπολη να περιμένει. Τι περίμενε ο Σατομπριάν; Τι εφαντάζετο ότι θα ακούσει και θα ιδή; περίμενε να ακούσει από το Θέατρο του Διονύσου τα θρηνολογήματα του Οιδίποδα, του Φιλοκτήτη και της Εκάβης. Να δει τα πλοία να ναυμαχούν στην Σαλαμίνα. Άδικα περίμενε. Απογοητευμένος από τὸ ἄστατον τῶν ἀνθρωπίνων πραγμάτων,  είπε με θρηνώδη φωνή.
-Όλα περνάν, όλα τελειώνουν σ΄ αυτόν τον κόσμο.
                                                ***
Η γυναίκα, άνοιξε την πόρτα του καφενείου. Ο μικρός καθόταν εν μέσω   ηλικιωμένων μουσικών. Τα σκουρόχρωμα μάτια του είχαν γλυκύτητα, σαν να μην ήταν αυτός  που έχασε τα πάντα στην μέχρι τώρα σύντομη ζωή του. Τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε έξω. Μπροστά από το ινδικής ιδιοκτησίας μανάβικο, ένας αξιοσέβαστος ασπρομάλλης αστός, οικογενειάρχης άνθρωπος, έψηνε αλλοδαπή μαστουρωμένη πιτσιρίκα. Μασκαράδες διέσχιζαν το απέναντι πεζοδρόμιο.  Ένας άνδρας και μια γυναίκα είχαν ντυθεί με κελεμπία, σαρίκι και μαντήλα, παριστάνοντας τους πρόσφυγες. Κρατούσαν πλακάτ με αραβικά γράμματα και μοίραζαν διαφημιστικά φυλλάδια που έγραφαν: Amazon moda Bambini-costume dacarnevale profugo.  Για κάποιους, η δηλητηριώδης ρητορεία της χρυσής αυγής, έγινε mainstream καρναβαλίστικος πολιτικός λόγος.
Ο ουρανός συννεφώδης. Επρόκειτο πάλι να βρέξει. Μπήκαν γρήγορα μέσα στο Θέατρο. Ο Αισχύλος, με τη φων νεαρής ηθοποιού-ικέτιδος-προσφυγοπούλας, κ βαθέως ναβαίνουσας, ς μύρον,  ς τμός, θρνος, πάθος, μελδία, ψίθυρος, λιγεα, κετεύουσα τ πειρον, φων παρθένου μοιρολογούσης, αντήχησε στο φουαγιέ:
-Για τους πρόσφυγες με τρόμο προμαντεύω, ενάντιες μπόρες, σκληρούς πόνους και  αιματοβαμμένους πολέμους.
Έριξε στις  πλάτες του πλάνητα το σάλι της. Δεν τον ρώτησε τίποτε. Τι ήταν, ποιος ήταν, από πού ήταν.  Όποιος κι αν ήταν, δεν θα τον άφηνε ποτέ από κοντά της.
Λένα Κορομηλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου